Criza lemnului de foc: și preț dublu și greu de găsit

În localitățile din jurul Brașovului îți încălzești locuința cu gaz sau cu lemne. În comuna unde locuiesc poți alege între cele două variante. Mulți au ales gazul. Alții au rămas la încălzirea cu lemne, sperând că o să iasă în câștig, mai ales iarna. Acum 4-5 ani această socoteală a funcționat. De anul trecut, însă prețul lemnului de foc a explodat.

Dacă acum 3-4 ani prețul unui metru cub de lemne era de 80, 100 sau 120 de lei, astăzi nivelul a ajuns la 180, 200 și chiar 250 de lei. Deci, în 2-3 ani prețul lemnului s-a  dublat. Și asta nu e singura problemă. Chiar și la aceste prețuri este foarte greu să găsești furnizori, care să-ți aducă lemnul cu acte și în cantitatea și calitatea comandată, dorită.

Singura cale de a obține lemn de foc cu acte în regulă și mai ieftin este depunerea unei cereri la Ocolulul Silvic din localitatea de domiciliu, prin care ceri o cantitate anume de material lemnos. Cererea se depune la începutul fiecărui an, chiar în primele zile din ianuarie. Numărul de cereri poate ajunge la 1500, 2000 la un număr de locuitori de peste 5000 de persoane.

Pentru fiecare familie, indiferent de suprafața locuinței, se aprobă 10 mc de lemne. Deci și un pensionar care trăiește singur într-o locuință de 50 de mp va primi aceeași cantitate ca o familie cu 4 membrii care stă într-o casă de 100 de mp. Asta e prima veste proastă, dacă ai familie mare.

A doua este că cererea depusă și acceptată, cu număr de înregistrare, nu-ți garantează că o să și primești lemnul solicitat. Degeaba ai depus cererea în ianuarie, poate să trecă anul și tu să te trezești în decembrie că nu ai lemne în curte. Sau mai rău poate să treacă iarna fără ca cererea ta să fie rezolvată.

Ca să eviți această situație ori cumperi de unde poți, cu riscurile și prețurile umflate de rigoare, ori faci vizite regulate la Ocolul Silvic încă din lunile de vară, și te rogi de director să-ți aprobe cererea, transportul mai repede. Varianta cea mai sigură este să-ți faci rost singur, cum poți de o cantitate de rezervă, pentru a nu rămâne fără lemne la debutul iernii.

Toată această aventură se întâmplă în jurul Brașovului, în localități unde pădurea ”cade peste noi”, adică Ocoalele Silvice au în administrare mii de hectare de păduri. Nici nu vreau să mă gândesc prin ce trec oamenii din localitățile fără păduri în proprietate.sursă foto: pixabay.com

Citește și:

Președintele Iohannis a ieșit din hibernare

Victor Ponta a fost reevaluat

Viața publică e un concurs de fanatism