Cine și cum ne apără de abuzuri?

Se pare că nimeni, în niciun fel. Mai ales când te abuzează o instituție care ar trebui să te apere de abuzuri, cum ar fi Poliția Română sau procurori de la vreun parchet. Bine, teoretic toți avem dreptul să depunem plângeri, să sesizăm instituții, să deschidem un proces, însă cei mai mulți dintre noi, oameni simpli, ne mulțumim că am scăpat din ”ghearele” abuzatorului și nu ne mai arde de plângeri, avocați, tribunale, procese pentru a cere sancționarea abuzului.

Așa că, dacă Poliția, de exemplu, are chef să te hărțuiască, să te intimideze fără o bază legală solidă, nu prea îți rămâne altceva de făcut decât să limitezi proporțiile abuzului, să scapi cât mai repede de acuzații, citări, audieri, pedeapsă și să-ți vezi de mai departe de treabă, sperând că ai scăpat definitiv de ei.

Probabil asta o să facă și Răzvan Ștefănescu, proprietarul mașinii cu numărul obscen anti-PSD. Omul muncește în Suedia, i se termină concediul, deci va pleca în curând din țară. Vacanța lui a fost făcută praf, aici a dat și el o mână de ajutor prin mesajul provocator, insultător pus ca număr de înmatriculare, dar posibil, va pleca din țară cu sufletul ușurat că și-a recăpătat permisul de conducere și poate să-și continue viața în Suedia.

Anul viitor, sau când o să mai aibă chef, va reveni în țară cu lecția învățată. Aici, în România, dacă vrei să trăiești liniștit trebuie să știi că instituțiile te pot ”pune la punct” în câteva minute, fără o bază legală solidă și chiar dacă ești nevinovat.

Fără să existe un mecanism simplu și eficient prin care să fi ferit de așa ceva, tu, omul simplu vei fi totdeauna la cheremul unor oameni, instituții dispuse să comită abuzuri, știind că e greu să fie trași la răspundere pentru asta.

 
sursă foto: pixabay.com

Citește și:

Președintele Iohannis a ieșit din hibernare

Victor Ponta a fost reevaluat

Viața publică e un concurs de fanatism