Tot acolo suntem, în anul 1990

Decorul s-a mai schimbat, echipamentul jandarmilor la fel, fondul însă a rămas același. Și astăzi, în 2018, dacă un partid aflat la guvernarea țării vrea să organizeze o diversiune cu huligani violenți, pentru a compromite o manifestație cu zeci de mii de participanți, o poate face fără nicio problemă. Bine, acum nu mai sunt aduși mineri pentru a face ordine în piață, acum jandarmul a înlocuit minerul.

În rest multe nu s-au schimbat. Avem și acum canale infecte de propagandă, care aplaudă, glorifică brutalitațile jandarmilor și diabolizează cu nerușinare manifestanții prezenți în piață. Avem și acum instituții ale statului, gata să se pună la dispoziția partidului aflat la putere și cel mai înspăimântător, vedem și acum o disponibilitate, înclinație solidă, din partea acestor instituții, de a reprima brutal niște proteste de stradă.

Și da, ancheta Parchetului Militar, deși pare promptă și promițătoare, probabil va avea aceleași rezultate ca anchtele asupra mineriadelor din 1990. Ce bine ar fi să mă înșel.


Foto: Andrei Iliescu

Citește și:

Președintele Iohannis a ieșit din hibernare

Victor Ponta a fost reevaluat

Viața publică e un concurs de fanatism