Viața publică e un concurs de fanatism

Că vorbim de politicieni sau de ziariști, întrecerea, discursul, acțiunile sunt din ce în ce mai histerice și fanatice. Taberele sunt bine delimitate. Una e pro-PSD, cealaltă e anti-PSD. Fiecare dintre ele se comportă de parcă ar deține adevărul suprem. Ambele tabere cred că adversarul este cancerul care trebuie extirpat de pe corpul societății.

Atacurile se dau la baionetă. Adversarul trebuie anihilat (politic, social, chiar și fizic) cu orice preț. Se votează legi, se duc campanii media, se folosesc instituții ale statului pentru a denigra, hărțui și a scoate din joc dușmanul de moarte.

Trist este că, chiar și așa-zisa tabară progresistă, pro-justiție și stat de drept s-a lăsat luat de acest val isteric al fanatismului. E dezolant să vezi și la ei toate simptomele dezechilibrului. Discursul lor are o singură țintă, PSD și Dragnea. Programul lor de guvernare propus pentru electorat: jos PSD, jos Dragnea. Și toți cei care nu sunt de acord și nu susțin acest ”program”, imediat sunt considerați pesediști care trebuie ridiculizați, hărțuiți, intimidați pe facebook, în presă sau pe stradă.

Cu acest fanatism isteric e imposibil să ne dezvoltăm. Poate să pice Dragnea și în seara asta că discursul și acțiunile otrăvite vor întuneca în continuare viața noastră publică. Doar că vom schimba un pic nuanța, poleiala, modul de exprimare, esența însă rămâne aceeași: fanatismul intolerant.


Foto: pixabay.com

Comments

Citește și:

Președintele Iohannis a ieșit din hibernare

Victor Ponta a fost reevaluat

De ce muncitorul vietnamez e mai bun decât cel român?