De ce muncitorul vietnamez e mai bun decât cel român?

Pentru că este exploatabil. Mult mai exploatabil decât un muncitor român. De asta preferă patronii români să aducă angajați din Asia. La televizor ei se vor lamenta încontinuu că nu găsesc români dispuși să muncească, ceea ce n-o să spună niciodată este că ei vor muncitori dispuși să se angajeze într-o formă de semi-sclavie, adică să muncească 10-12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, pe un salariu de nimic și dacă se poate și la negru.

Ei bine, exact din această cauză este muncitorul vietnamez soluția la ”criza” de pe piața muncii. Pentru 7, 8 sute de euro el e dispus să muncească aproape dublu față de cât muncește un român. Și fix pentru aceleași motive sunt recrutați muncitorii români în Germania, Olanda, Anglia, Spania, Italia, etc. Să muncească pentru salariul minim, să facă ore suplimentare, 6 zile din 7, cu alte cuvinte să fie un fel de sclavi plătiți doar atât cât să supraviețuiască.

Cât despre ”lipsa” forței de muncă din țară, poate că sunt unele domenii, precum IT ul, care nu au de unde să angajeze, dar aceste zone sunt excepții. În general, un loc de muncă decent, cu program de 8 ore și salariu bun, se ocupă repede. Dacă nu credeți faceți un experiment, uitați-vă câteva luni pe anunțurile de angajare și dacă îndrăzniți aplicați și mergeți la două-trei interviuri. O să vedeți că majoritatea locurilor de muncă, vacante luni de zile, sunt ori cu program prelungit sau program în trei schimburi (trebuie să lucrezi și noaptea!!! - în ce secol suntem totuși?!) ori cu un salariu mizerabile și cu condiții de muncă nu tocmai atrăgătoare.


Sursă foto: captură youtube/somax tv

Comments

Citește și:

Președintele Iohannis a ieșit din hibernare

Victor Ponta a fost reevaluat