Referendumul și interesul

Aproape toți cei care îți spun să mergi să votezi, ieri, anul trecut îți spuneau că e mai bine să nu votezi, să stai acasă, că nu-i așa, ”oamenii buni nu votează”. Și invers. Aproape toți cei care spun astăzi că nu e bine să votezi, ieri, la alte referendumuri țipau că votul tău contează și că e bine să mergi să votezi.

Asta înseamnă că oamenii aceștia, politicieni, jurnaliști, activiști, artiști, corporatiști și alți iști, te îndeamnă să votezi sau să nu votezi în funcție de interesul lor. Că dacă nu ar fi interes ci un principiu, valoare, atunci ar îndemna lumea să voteze la orice referendum, pentru că dreptul de a vota, votul este principiul de bază, valoarea fundamentală a democrației.

Și dacă ești condus de valori și principii, atunci rescpecți acel principiu și atunci când îți convine, dar mai ales atunci când nu îți convine. Dacă procedezi altfel, înseamnă că ai subordonat un principiu, o valoarie fundamentală, unui interes economic, politic, ideologic, personal de moment.

Ei bine, cam asta se întâmplă acum în Romania. Fiecare tabără îndeamnă oamenii să voteze când îi convine. Parcă acești oameni n-ari fi oameni, ci doar niște oi fără minte. Așa că, aceste îndemnuri la vot, venind de la oameni care își urmăresc interesul de moment, nu au nici o valoare.

Mergeți sau să nu mergeți la vot nu pentru că așa spune o vedetă, un artist, jurnalist, politician, ci pentru că așa credeți că e bine. Dacă însă credeți că totul e degeaba, atunci faceți cum vă dictează inima și mintea.
 Foto: pixabay.com

Comments

Citește și:

Președintele Iohannis a ieșit din hibernare

Victor Ponta a fost reevaluat

De ce muncitorul vietnamez e mai bun decât cel român?